Thursday, April 16, 2009


20 hr IPAN Weekend Exchange: 2, 3 May - 10:00-21:00
The IPAN Weekend Workshop is a 20 hour Intensive Theatre Program. Ten Workshop leaders will be gathered from around the globe to exchange specialized techniques in the form of 2 hour workshops. This Event will be open to a limited number of participants interested in taking these workshops & sharing in an Intercultural Theatre Exchange. 

Sat 2 May 

1 hr IPAN Introduction: Sama Ky Balson - 10:00- 11:00 
An introduction to the aims of the International Performing Arts Network (IPAN). We will discuss the creation & continuation of Intercultural theatre and meet all international workshop guests.

1 hr Sohum Yoga Warm Up: Michelle Timmins - 11:00-12:00
The first workshop will be a yoga warm up. We will enter simple yogic postures to connect us with breath and movement, to ground ourselves and arrive in a space of growth and openness.

2 hr i.Q-Quantum Theatre: Ira Seidenstein - 12:00-14:00 
i.Q - Quantum Theatre applies a specific set of techniques based on a unique blend of Eastern & Western theatre practices, enabling the actor to clarify universal principles of acting regardless of previous training.

2 hr Psychophysical Training: Sajeev Purushothama - 14:30-16:30  
Psychophysical Image training is a combination of theatre actor training systems drawn from Kalarippayatt, Kathakali, Kootiyattam, Noh theatre and meditational practices.This workshop introduces physical exercises invoking awareness that produce a qualitative state of readiness.

2 hr Rhythm/ Voice: Johannes Steiner - 16:30-18:30 
We will learn to control our breath and resonance, find correct body posture while singing and speaking and play with rhythm patterns based on body percussion.

2 hr Comedia Del Arte/ Mask: Carlos Garcia - 19:00- 21:00 
Take mask play to new heights by exploring movement, metamorphoses and timing. By bringing life to each mask, we will discover the mask’s archetypal characters through improvisation and the interaction between actor and audience.  

Sun 3 May

2 hr Extended Voice: Harlan Chambers - 10:00-12:00 
Explore the heights and the depths of your voice during this Roy Hart Voice Workshop. Search for the delicate balance between solid technique and imagination by grounding our breath and opening our bodies.

2 hr Improvisation: Caspar Schjelbred - 12:00-14:00 
In improvisation we plunge into the unknown and create drama from seemingly nothing . Explore how to create meaningful change on stage by drawing on character archetypes that we encounter on the Hero's journey of classic mythology. hhtp://

2 hr The Present Moment: Doug Howe - 14:30-16:30 
Through a series of physical and psychological exercises, this workshop will explore ways to become more present and ‘sense’itive to the moment. Combining various training methods from Grotowski to Bogart, participants will discover how to release expectation and embrace the present moment.

2 hr Red Nose Clown: John Beale - 16:30-18:30 
This workshop begins with exercises and games to wake up our child-like play pleasure. Then, graduate to Red Nose - the smallest mask in the world. The purpose of the nose is not to hide you but to reveal you.

2 hr Bouffon: Eric Davis - 19:00-21:00 
In the world of Bouffon, the audience is the joke. Bouffons rejoice in making a parody of the audience’s values and flaws. Explore connecting with the audience, create complex physical characters, play upon contrasts of theme & rhythm, and be present & captivating.

The Workshop program offers you a list of possibilities. Take individual workshops and select your theatre program “A la Carte” or the “Theatre Menu” options. See above for workshop descriptions.  


20 hr IPAN International Workshop Exchange 2, 3 May- 10:00-21:00 - 200€

03 hr Extended Voice: Harlan Chambers - 5 May- 10:00-13:00 - 50€
03 hr Rhythm/ Voice: Johannes Steiner - 5 May - 14:00-17:00 - 50€
03 hr Red Nose Clown: John Beale - 8 May - 10:00-13:00 - 50€ 

06 hr Commedia/ Mask: Carlos Garcia - 4 May - 10:00- 17:00 - 100€

15 hr Quantum: Ira Seidenstein - 4 May - 17:00-20:00 & 5, 6, 7, 8 May- 18:00- 21:00 - 250€

15 hr Bouffon: Eric Davis - 8 May-14:00-17:00 & 9,10 May -10:00-17:00 - 250€

*Please Note: Lunch breaks and pauses during longer workshops are included in time schedules.

Select from Theatre Menu options. Places are limited for these workshops.

MENU 1 - 65 hr PROGRAM - FULL THEATRE INTENSIVE: 650€ (300 € Savings)
Have it all! Book yourself in for all Theatre Workshops: 2-10 May.

1 A: 1 x 20 hr IPAN Weekend Workshops + 2 x 15 hr Workshops + 1 x 6 hr Workshop + 3 x 3 hr Workshops

MENU 2 - 45 hr PROGRAM - WORKSHOP WEEK: 450€ (300€ Savings) 
All the workshops, (excluding the IPAN weekend) 4-10 May.

2A: 2 x 15 hr Workshops + 1 x 6 hr Workshop + 3 x 3 hr Workshops

MENU 3 - 35 hr PROGRAM - IPAN WEEKEND + WORKSHOP(S): 350€ (100€ Savings)
IPAN Weekend Workshop 2,3 May + your choice of 15 hrs of Workshops May 4-10  

3A: IPAN Weekend Workshop + 1 x 15 hr Workshop
3B: IPAN Weekend Workshop + 1 x 6 hr Workshop + 3 x 3 hr Workshops

MENU 4 - 30 hr PROGRAM - WORKSHOP WEEK MIX: 300€ (200€ Savings)
Your choice of 30 hrs of Theatre Workshops. During week 4-10 May.  

4A: 2 x 15 hr Workshops
4B: 1 x 15 hr Workshop + 1 x 6 hr Workshop + 3 x 3 hr Workshops


VENUE : SUDDEN THEATRE-14 Bis, Rue Sainte Isaure- Paris, 75018, France 

NEAREST METRO: Jules Joffirin ( Line 12) View Map

Host: International Performing Arts Network
Contact Name: Sama Ky Balson 
Phone: +33 (0)6 86 24 75 01 

Please send attached Registration Form completed with your contact details & workshop selection to email:

Once we have received your registration form, you will be sent Workshop Payment Details. Your place in the Workshop Program will be confirmed once full payment has been received.

Please remember to record your Bank Transfer or Cheque Receipt number as proof of payment.

PAYMENT METHODS: Payments can be made by French cheque or by Bank Transfer.

*Please Note: International Bank Transfers carry an extra 20€ bank charge to be paid by participant. We look forward to welcoming you to the IPAN International Theatre Workshops 2009.

No comments: